zondag 31 januari 2010

Feestje

Gisteren ben ik 45 geworden! Ja waar blijft de tijd?!
Andere jaren gaan man en ik dan altijd vis (uit)eten. Zo niet dit jaar i.v.m. met mindere inkomsten. Ik zou mij daar nu niet prettig bij voelen.
Dit jaar dus anders maar niet ongezelliger! Afgelopen week heb ik voor mijn verjaardag boodschappen gedaan en hebben we met onze kinderen heerlijk zitten gourmetten. Nu hebben we voor hetzelfde bedrag als we normaal uitgeven met z'n tweetjes, met vier personen kunnen eten!

Ook wilde ik graag dat wanneer ze mij een cadeautje wilden geven, ze dit met een klein budget zouden doen. Ik had al heel lang een wensenlijstje met boeken die ik nog graag wilde hebben. 4 boeken heb ik gekregen die gekocht zijn via Bol.com in de tweedehands winkel. De boeken zien eruit als nieuw maar voor een flink bedrag minder dan wanneer ze nieuw gekocht zouden zijn!
Mijn wensen zijn verhoord en iedereen heeft een mooi bedrag uitgespaard.

Overigens vind ik het gewoon fijn als iedereen thuis is met mijn verjaardag en het gewoon gezellig is!
Dat is het grootste cadeau wat ik kan krijgen en het kost helemaal niets!!!

dinsdag 26 januari 2010

TV abonnement

Toen wij 11 jaar geleden hier kwamen wonen konden we kiezen uit een centrale antenne aansluiting of een......kerk aansluiting. Van dat laatste hadden wij nog nooit gehoord en ik hoopte maar dat het een goedkoop alternatief was voor de centrale antenne. Helaas! De makelaar vertelde ons dat dit een rechtstreekse radio lijn was met een kerk waarop de diensten gevolgd konden worden via een speaker in ons huis.
Dus tóch maar centrale antenne met een abonnement van (toendestijds) UPC.

Regelmatig viel UPC uit. Vooral met oud-en nieuw wanneer de kast in de straat weer eens opgeblazen werd. Ook werden de termijnbedragen iedere 2 maanden zo'n beetje verhoogd. Op een gegeven moment waren we het zat. Er moest een alternatief komen! Na wat rondgespeurd te hebben op het Internet hebben we besloten een schotel te plaatsen met een abonnement van Canaldigital. Bijkomend voordeel was dat er ook Spaanse zenders vrij te ontvangen waren. De hele installatie was in de aanbieding bij de Praxis voor ca € 80,-. We hebben er al jaren plezier van. We hadden het goedkoopste abonnement van nog geen € 5,- per maand en daarvoor had je de Nederlandse zenders: Ned 1-2-3, RTL 4-5-7, SBS 6 en Net 5 en Veronica/Jetix en BVN. Verder een heleboel Duitse, Spaanse, Italiaans, Engels, enz. Ik geloof wel meer dan 600 zenders.

Maar ook dit abonnement wordt steeds duurder en we hebben er genoeg van. Die commerciële zenders hebben we gewoonweg gehad! Steeds die reclame erdoorheen, nutteloze steeds terugkerende loze informatie over van alles en nog wat. We kijken steeds vaker alleen naar Ned.1-2-3. Is zoveel rustiger!!!
Het abonnement bij Canaldigital is opgezegd en na 18 februari kunnen we alleen nog de zogenaamde GRATIS FTA zenders ontvangen waaronder dus Ned. 1-2-3 en BVN en nog steeds een heleboel buitenlandse.

Formule 1 werd altijd op RTL 7 uitgezonden en die missen we dan. Maar omdat Michael Schumacher weer mee gaat rijden (tja....) gaan we er vanuit dat er wel een Duitse zender is die het uit gaat zenden en anders misschien livestreamen via het Internet!

Overigens kun je zowiezo veel programma's via het Internet livestreamen of terugkijken.

Dus mochten we echt iets gemist hebben op de commerciële zender, kijken we het gewoon GRATIS op Internet!
Is toch weer een mooie besparing op ons budget!!!

zaterdag 23 januari 2010

Herberekening elektriciteit

Afgelopen oktober zijn we overgestapt van energieleverancier. Van NUON naar RWE. Nadat ik de meterstanden had doorgegeven kreeg ik van RWE een overzicht wat we aan voorschot zouden moeten gaan betalen. Voorschot voor gas leek redelijk te kloppen maar elektriciteit zou maar € 12,- per maand zijn. Dit vond ik toch wel erg weinig en heb ze meteen gebeld. Na overleg met een alleraardigste dame werd er afgesproken om het bedrag tijdelijk te verhogen en begin januari 2010 te bellen voor een herberekening.
Ik heb 4 januari gebeld met de meterstanden van die dag en zij kon meteen een nieuwe berekening maken. Ik schrok met rot.........!!!
We gaan inderdaad geen € 12,- per maand betalen maar ..................€ 8,- !!!

Afgelopen jaren hebben wij wel wat geïnvesteerd in spaar- en ledlampen, we laten nooit onnodig lampen branden, alle stekkers (behalve van de diepvries, koelkast en CV) gaan eruit als we de apparaten niet gebruiken (sluipstroom).
We wonen met 4 volwassenen in een huis en nu weet ik zeker dat we het helemaal niet slecht doen.

Slimme bezuiniging die niets kost aan comfort want we zitten echt niet in het donker.
We sparen het milieu en daarmee onze portemonnee!!!

zondag 17 januari 2010

APK keuring

Afgelopen maandag was het weer zover. Onze Renault Twingo uit 1997 moest naar de jaarlijkse APK keuring. Afgelopen oktober had ik al met de garage overlegd of het de moeite waard zou zijn om er nog geld in te steken. De auto heeft nog geen 62.000 km gelopen maar je weet het nooit. Zij vertelden me dat een grote beurt noodzakelijk was zodat filters, bougies e.d. vervangen zouden worden maar dat hij het zeker waard zou zijn want het is gewoon een goede auto! Als je de APK tegelijk met een beurt laat doen is de APK, gratis.




Dus afgelopen maandag was ik om 8.00 uur bij de garage en om 9.00uur wist ik wat het me zou gaan kosten. € 367,- totaal. Er moest een remleiding vervangen worden en een klem bij de aandrijf-as en verder de grote beurt zoals boven beschreven. Voor dat bedrag kunnen we natuurlijk geen andere auto kopen en zijn we (hopelijk) weer een jaar onder de pannen!

Komende week zal ik hem dan ook nog wassen want dat heeft onze trouwe vriend wel verdiend na ons overal gebracht te hebben met dat pokkeweer!

zondag 10 januari 2010

Boodschappen

Mijn voornemen om het boodschappen doen zo lang mogelijk uit te stellen en alleen brood en verse spullen te kopen is afgelopen week, zo goed als, gelukt! Ik was maar € 18,- kwijt en alleen brood, melk, kaas, eieren, vleeswaren, spruitjes en parika's gekocht!

Het vergt wel enige creativiteit met koken maar dat lukt ondanks mijn geringe weet van recepten. Gisteren hebben we pannenkoeken gegeten en voor vandaag heb ik al verse tomaten-groentesoep klaar staan. We moeten vanmiddag weg en ons kennenden zijn we dan niet op tijd thuis om ook nog te koken. Alleen even stokbrood afbakken en dat kan terwijl ik de soep opwarm. De kans dat je in de verleiding komt om eten te gaan halen is zo veel kleiner!

"Regeren is vooruitzien".

zondag 3 januari 2010

Hergebruiken

Eerder meldde ik al dat ik meer dingen wil gaan hergebruiken. Gisteren was het dan zover! Man had vorige week, tijdens het vegen van die enorme berg sneeuw, de bezemsteel gebroken. Hij "kroop"gisteren door de tuin om de nieuwe verse sneeuw te verwijderen. Ik natuurlijk in een deuk want hij was net kabouter Plop!!! Om een hernia te voorkomen toch maar eens naar een oplossing gezocht die natuurlijk niets kost! In de schuur stond nog een oude schoffel met een geweldig lange degelijke steel. Nadat man even geknutseld had kon hij weer vegen! Nu met een lange steel die zijn rug zeker ten goede zal komen!

Nu denken jullie zeker en hoe moet dat dan met schoffelen? Nou wij hebben een tuin waar niet in geschoffeld hoeft te worden omdat deze behoorlijk onderhoudsarm is en onkruid makkelijk zonder dat ding te verwijderen is!
Nu rest alleen de vraag.........wat doe ik met een schoffel zonder steel?

vrijdag 1 januari 2010

Een nieuw begin

Nieuwjaarsdag!!!
Zoals voor velen geldt...tijd voor goede voornemens voor het komende jaar. Eigenlijk vind ik het niet zo belangrijk om nu precies op 1 januari daarmee te beginnen maar dit jaar is dat anders. Dit komt mede doordat man werkloos is geworden een maandje geleden en dan is 1 januari gewoon een gemakkelijke datum. Ik bespaar jullie de details over mijn "overige" voornemens en beperk me alleen tot die betrekking hebben op "het leven van een WW-uitkering".

* Op diverse andere blogs lees ik vaker dat zij boodschappen doen zo lang mogelijk uitstellen. Dat ga ik ook eens proberen. Als ik in mijn kelder kijk staat daar nog een hele voorraad en dat zou dus te doen moeten zijn. Het enige wat ik wel bij zal moeten kopen is brood en verse artikelen.

* Ieder jaar maak ik mijn begroting voor dat jaar vooruit. Nu dus ook gedaan al weet ik nog niet precies hoe hoog de Netto WW-uitkering zal zijn. Gewoon wat aan de lage kant ingeschat want dan zit ik altijd goed. Natuurlijk gaan er aan het begin van het jaar weer prijzen veranderen maar door mijn ervaring van begroten, schat ik dat meestal redelijk in. Het ziet er helemaal niet slecht uit!!! Ik ben een dochter van een boekhouder en ben een kei in (creatief) boekhouden en hebben de laatste jaren netjes "opgepast"zodat we nu ook rond kunnen komen! Ik ben wel van plan om me nog strikter aan de begroting te gaan houden.

* Mijn derde voornemen, wat een besparing op zal leveren, is om niet alle groenten nog te koken, wokken, bakken enz. Gewoon meer rauw en fijn gesneden. Ik zit nog wel in dubio of ik daar een keukenmachine voor aan zal schaffen......voorlopig probeer ik het zonder! Wanneer je groenten rauw eet heb je veel minder nodig en het bespaart je gas/elektriciteit.

* In het voorjaar (als het weer het toelaat) ga ik een moestuintje aanleggen. In het verleden heb ik dit ook op postzegelformaat gedaan en dat ging prima. De zaadjes heb ik al in huis. Ik gebruik wel gemakkelijke groenten want ik heb nu eenmaal geen groene vingers. Het is heerlijk om uit eigen tuin te eten, al beweren sommige dat het niet goedkoper is dan seizoensgroenten uit de winkel te kopen. Ik zie dat toch wat anders.....je hoeft nu niet meer naar de winkel waar het gevaar bestaat dat je ook nog met andere dingen thuiskomt.

* Opruiming houden is het laatste voornemen. Kijken wat je nog kunt (her)gebruiken en anders verkopen, naar de kringloop of weggooien.

Voor ons wordt 2010 in ieder gaval een nieuw begin met nieuwe kansen op heel veel vlakken en we zien er naar uit!!!