maandag 22 november 2010

Dure maand

Volgende maand is het alweer december en voor velen is dit een extra dure maand vanwege sinterklaas, kerst en de jaarwisseling.
Hiervoor geldt: "regeren is vooruitzien".

De sint cadeautjes zullen inmiddels wel binnen zijn maar voor kerst en de jaarwisseling kun je nog heel wat ondernemen.
Ga nu alvast boodschappen meenemen voor die dagen. Kijk bij de aanbiedingen van vlees en vis en doe deze in de diepvries. Ook vleeswaren kun je prima invriezen! Groenten kunnen ook ingevroren worden.
Wil je wat te snoepen met die dagen wacht dan even tot sinterklaas voorbij is en koop dan restanten van die snoep. Je kunt dit goed gebruiken door er iets anders van te maken of b.v. chocolade letters in stukken te breken enz. Ben creatief en begin deze week nog!!

Heb je een WW-uitkering let dan even goed op!
Rond 15 december ontvang je weer geld. Maar let op want je moet het hiermee uitzingen tot 12 januari 2011. Dat houdt dus in dat oa de duurdere zorgpremie van dat bedrag betaald moet worden! Geef je teveel met kerst en de jaarwisseling uit dan heb je aan het begin van het nieuwe jaar al meteen een achterstand en dat is lastig weg te werken.

Kijk vooruit en plan vooruit zodat het nieuwe jaar een nieuwe start kan betekenen!
Succes!!!

vrijdag 5 november 2010

Sollicitatieplicht voor vrijwilliger in WW

Werklozen in de WW en deels arbeidsongeschikten in de WIA/WGA krijgen straks geen ontheffing meer van de sollicitatieplicht als zij vrijwilligerswerk doen.

Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer stuurde. Naar verwachting treedt het besluit begin volgend jaar in werking voor nieuwe gevallen.
Volgens Kamp blijkt uit een evaluatie van de ontheffing, die in 2006 mogelijk is gemaakt, dat vrijwilligerswerk de kans op een betaalde baan voor werklozen niet vergroot.
Het staat WW'ers en mensen in de WIA volgens de minister wel vrij om vrijwilligerswerk te gaan doen, zolang het niet hun plicht om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt in de weg staat.

Niet noodzakelijk
Het is volgens Kamp ook niet noodzakelijk voor het verrichten van vrijwilligerswerk om werklozen te ontheffen van de verplichting een baan te zoeken.
Dit in tegenstelling tot WW'ers en deels arbeidsongeschikten die een calamiteit in de privésfeer hebben of intensieve mantelzorg verlenen aan een zorgbehoevende naaste. Hiervoor blijft de mogelijkheid voor tijdelijke ontheffing wel bestaan.

Calamiteit
In de onderzochte periode van 1 november 2006 tot 1 november 2008 is aan 5110 WW'ers en een klein aantal deels arbeidsongeschikten ontheffing verleend van de verplichting beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt.
Drie op tien tijdelijke ontheffingen hadden te maken met een calamiteit, bijvoorbeeld een sterfgeval in de familie, ziekte of een woningbrand. Ruim 20 procent had betrekking op mantelzorg.

Oudere werklozen
Bijna de helft van de ontheffingen is verleend wegens vrijwilligerswerk. Net als bij mantelzorg gaat het hier vooral om oudere werklozen. Volgens Kamp heeft slechts 25 procent van de betrokken vrijwilligers aangegeven dat dit hun kans op werk heeft vergroot.

Ook re-integratiecoaches noemen het niet reëel te denken dat de werklozen door het vrijwilligerswerk makkelijker aan werk geholpen kunnen worden.

Bron: © ANP
.
.
.