dinsdag 21 september 2010

Groot personeelstekort op komst!

Werkgevers moeten zo op hun tellen passen; binnen 18 maanden is de arbeidsmarkt omgeslagen en zal de werknemer weer loonsverhoging eisen - en ook krijgen! Dus chefje, hoe ga jij voorkomen dat jouw beste mensen bij je weglopen?


Het is misschien nog wat lastig voor te stellen, maar op korte termijn gaat in Nederland de arbeidsmarkt weer aantrekken. Niet doordat de regering zo goed stimuleert, niet omdat de economie zo veel beter loopt, maar louter omdat de vergrijzing hard toeslaat.

Een simpele rekensom geeft duidelijkheid: Nederland heeft zo'n 450.000 werklozen, plus nog een paar tienduizend in de deeltijd WW. Holland is daarmee het beste jongetje van de klas in Europa.

Evenwel kijken veel medewerkers al langere tijd rond, maar durven nog niet weg te gaan. 'Je mag blij zijn een baan te hebben' - constant een zwaard van Damocles boven je hoofd. 'Je moet toch je hypotheek en de dagelijkse boodschappen betalen, dus zo gemakkelijk stap je niet over.'

Ik heb me laten vertellen dat in 2010 zo'n 400 duizend Nederlandse medewerkers met pensioen gaan. In 2011 zouden dat er 600 duizend zijn. Ook al trekt de economie maar mondjesmaat aan, dan nog zijn er simpelweg te weinig arbeidskrachten beschikbaar om de vallende gaten te vullen. Op korte termijn wordt jobhoppen weer mogelijk.

En de eerste tekenen zijn al te herkennen. De uitzendbureaus krijgen steeds meer werk, vrachtwagenchauffeurs rijden steeds meer ritten en een goede accountant of controller is nauwelijks te vinden.
Albert Heijn zoekt van vakkenvullers tot winkelmanagers en goede communicatiemedewerkers vinden is zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg.

Op korte termijn wordt een goede docent voor de klas een unicum en zijn handjes aan het bed (ook in de thuiszorg) een chronisch probleem. Het aantal vacatures op internet en in de krant neemt nu al toe. Achter op bestelbusjes staat steeds vaker: "Wij zoeken collega's!"

Dus HR-manager, misschien is het verstandig om alvast aan je houding te werken. Weet dat tussen de mensen die nu het geld verdienen een groot deel overweegt om door te groeien, bij jou of bij een ander. Of overweegt voor zichzelf te beginnen. Zeker diegene die zo'n vier tot zes jaar bij je werken en potentie hebben, zijn wel toe aan iets nieuws - vinden ze zelf.

Dus directeur, sta niet gek te kijken als één van je mensen straks voor je staat met de vraag: "Kan ik even met je praten? Ik wil een hoger salaris of ik ga naar de concurrent!"

Van kredietcrisis naar krachtenkrapte; het personeel pakt de directie haar macht af!

Bron: Telegraaf.nl
Alex Klein (Bespaar-expert)
Alex Klein (1969) is als docent verbonden aan de Universiteit Nyenrode en een aantal particuliere hogescholen, waar hij les geeft in marketing & sales, maar ook financiële bedrijfskunde. Tevens is hij auteur van het boek Regengeluk, een financiële roman, en De Ster van Succes, een handleiding voor ondernemers.

 

Geen opmerkingen: