zondag 14 maart 2010

Goedkoop leven

Volgens een Amerikaans onderzoek kan goedkoop leven ook betekenen dat je langer leeft. De Amerikaan Dan Buettner onderzocht de levensverwachtingen bij verschillende volkeren in de wereld. Vier plaatsen sprongen er op positieve manier uit: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya Peninsula (Costa Rica) en Loma Linda (de gemeenschap "Seventh Day Adventists" in Californië, USA).

Uit het onderzoek werden enkele concrete aanbevelingen gettrokken om je leven langer en goedkoper te maken.

1. Train je lichaam en hoofd
Wetende dat het menselijk lichaam zo'n 30 miljoen waard is, moet je precies geen marathon lopen om dat per se op peil te houden. Met een kleine dagelijkse inspanning kom je al even ver. Kan je naar het werk met de fiets? Zo doe je aan sport en je kan er bovendien aan verdienen: naast een eventuele fietsvergoeding kan je 15 centiem per kilometer bij je belastingaangifte aftrekken.
In dezelfde idee gebruik je best trappen in plaats van liften, poets je best zelf je huis, onderhoud je zelf de tuin en was je je eigen wagen. Telkens komt het er op neer dat je vaker beweegt en bovendien geld uitspaart. Ook je hersens kunnen wat gymnastiek gebruiken: het aanleren van nieuwe dingen laat je hersenen toe om actief te blijven. Kruiswoordraadsels, schaken, gezelschapspelen, scrabble... het helpt allemaal ... en het houdt je sociaal leven op peil.

2. Verklein de porties in je bord
In Okinawa (Japan) gebruiken ze de “hara hachi bu”-methode om maar 80 procent van je honger te stillen. Ofwel vul je je bord maar naar 80 procent van je honger ofwel laat je 20 procent over van je opgediend bord (wat wel spijtig is van de voedselverspilling).

3. Eet meer groenten
Uit de vier regio's bleek alvast één groot gemeenschappelijk punt: overvloedig eten van groenten en granen. Tofu- of sojagerechten in Okinawa, bonen in Sardinië, noten in Loma Linda… overal komen verse groenten aan bod ten voordele van zout en voorbereide maaltijden. Wie een stap verder gaat, kan enorm besparen met het telen van groenten in de eigen moestuin: tot 920 euro voor 40m² gecultiveerde tuin.

4. Drink rode wijn
Met twee glazen rode wijn per dag (1 voor vrouwen) overtref je de levensverwachting van personen die er geen drinken. Het heeft een gunstig effect, zowel cardiovasculair en voor de cholesterol. Mensen die nooit wjin drinken hebben vijf maal meer kans om een kransslagaderbreuk te hebben dan mensen die twee glazen per dag drinken.

5. Stel jezelf een doel in het leven
Als je tijdige aankomst voor je eerste rendez-vous van de dag de enige motivatie is om jezelf uit bed te tillen, ben je wellicht fout bezig. Zoek andere drijfveren om de motivatie in je leven te houden. Je moet wellicht nog tot je 65ste werken, dus kan je maar beter je energie opsparen.

6. Blijf optimist
Kijk naar de goede kant van het leven. Uit het onderzoek bleek dat mensen met een positieve ingesteldheid minder kans hebben om voortijdig te sterven. Geluk en optimisme zouden ook een gunstige impact hebben op de efficiëntie van onze immuniteitscellen.

7. Ban stress
Ongeacht de hoeveelheid stress of het vele werk dat je ligt te wachten, las voor jezelf voldoende ontspannigsmomenten in en hou je er aan. Een korte middagslaap kan zeer vitaliserend werken: rond 13u, wanneer de intellectuele inspanning verslapt, laat een middagdutje toe om je cortisol-gehalte (stress-hormoon) te doen dalen. Het laat toe om je spieren even te laten recupereren en de hersenactiviteit te laten dalen. Om efficiënt te blijven, mag je siësta niet langer duren dan een half uurtje.

8. Concentreer je op je familie
Studies toonden al aan dat getrouwde mensen langer leven dan alleenstaanden, ouders langer dan niet-ouders. Ook grootouders die dicht bij het familieleven zijn betrokken, doen het opvallend beter dan degenen die in rusthuizen zijn getrokken. Trek gedurende je ganse leven dus de nodige tijd uit voor familiebijeenkomsten.

9. Omring je met veel vrienden
Niemand zegt dat je afmoet van vrienden met slechte gewoontes, maar hou je ogen open. Je vrienden hebben een grote impact op je sportleven, je ontspanningsactiviteiten, enz. Ze zijn een klankbord in stressvolle of moeilijke tijden. Investeer in mensen die je kunnen bijstaan of die je inspireren.

10. Ga tijdig bij je dokter langs
Voorkomen is beter dan genezen. Veel aandoeningen zijn te wijten aan verouderen en kunnen dus op voorhand ingeschat worden. Volg je gezondheid dus regelmatig op met je arts. Leer ook slechte gewoontes af, het kan je bovendien geld opleveren. Een roker spendeert al makkelijk zo'n 1.111 euro per jaar aan sigaretten. Het zou een mooie besparing zijn en een betere levensverwachting opleveren.

11. Spiritualiteit
Nog volgens de Amerikaanse studie blijkt dat mensen die naar de kerk, moskee of tempel gaan vaak een hogere levensverwachting hebben. Niet enkel om het spirituele dat rust brengt, maar ook omdat ze vaker de tijd nemen om te ontspannen, minder risico's in het leven nemen en een uitgebreider sociaal netwerk hebben. Het moet niet noodzakelijk een religie zijn, ook de verkenning van nieuwe tradities of culturen kan rust brengen.


Een mooi bijkomstig voordeel dus dat we van weinig rond moeten komen!

Geen opmerkingen: